• 20
  • Jun

Rotarijanci i Ljekarska komora TK uspješno realizirali Prvu školu mamografije.

Rotarijanci i Ljekarska komora TK uspješno realizirali Prvu školu mamografije.
Prva škola mamomgrafije, koju su uz pomoć Rotary Club-a Wien-Albertina iz Austrije i Rotary Club-a Tuzla organizirali Ljekarska komora TK i UKC Tuzla, uspješno je završena.Škola je dio projekta Rotary zajednice „Mamografi za BiH“, koji je podrazumijevao i nabavku nekoliko mamografa.
Predavači u okviru Prve škole mamografije su bili eminentni domaći stručnjaci, a pohađali su je inženjeri, ljekari i medicinski tehničari iz 7 bosanskohercegovačkih zdravstvenih ustanova . Prva škola mamografije je trajala deset dana i bila je koncipirana kao bazični kurs koji podrazumijeva upoznavanje sa svim dijagnostičkim modalitetima pregleda dojki, pri čemu je akcent stavljen na mamografiju kao zlatni standard u otkrivanju malignih lezija u dojkama.Svoj doprinos u okviru Prve škole mamografije dali su i studenti Medicinskog fakuleta Univerziteta u Tuzla, odnosno njihovo udruženje „Medicus“, tako što su organizirali predavanje za studente i uličnu akciju u okviru koje su građanima dijelili informativni materijal o važnosti samopregleda i redovne mamografije.
U okviru svečanosti dodjele certifikata polaznicima,svim prisutnim se obratio Nedžad Pirić, predsjednik Rotary Club-a Tuzla.Upriličene su i kratke prezentacije o Rotary International-u i Rotary District-u 1910. Zahvalnice su tom prilikom dobili Rotary Club-ovi Albetina Wien i Tuzla, te njihovi predstavnici Thomas Whimpissinger i Mario Zovko.

rotary administrator