Rotarijanstvo u Tuzli

Rotarijanci iz različitih zemalja koji su službovali u raznim agencijama u Bosni i Hercegovini inicirali su i pomogli obnovu, odnosno osnivanje novih Rotary klubova. Istovremeno su nastojali pronaći domaće potencijalne članove, buduće rotarijance.

Gospodin Peter Gut iz Švicarske je imenovan za predsjedavajućeg Komiteta Rotary International za Istočnu Evropu s ciljem formiranja klubova u regionu – u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji…

Na insistiranje Petera Guta Rotary International je 1998. godine proglasio Bosnu u Hercegovinu za ‘Rotary teritoriju’. Rotary International je insistirao da se strani distrikti i Rotary klubovi angažiraju i pruže svaku pomoć pri osnivanju klubova u Bosni i Hercegovini.

Peter Gut se prisjeća: “To je omogućilo da se počne sa organizovanjem klubova, počevši od reaktivacije Rotary kluba Sarajevo, koji je prvobitno bio primljen u rotarijansku porodicu još 1931. godine. To je zbilja bio veliki trenutak tokom mog mandata. Nakon toga uslijedilo je formiranje klubova u Banja Luci, Tuzli, Mostaru i još mnogih drugih koji su se pridružili Rotary porodici nakon isteka mogmandata.”

I u Tuzli je 1998. godine oformljena grupa koju su sačinjavali Hajrudin Simičić, Dušan Terzić, Jugoslav Stahov, Miralem Đekić, Faruk Ibrahimović, Zlatko Berbić, Aleksandar Remetić, Mirsad Malohodžić, Zlata Žunić-Hukić, Eldin Tabučić…

Moramo priznati da je rotarijanstvo bilo nepoznato u Tuzli i Bosni i Hercegovini uopće, tako da smo morali mnogo toga naučiti. Sva dokumentacija, statut, uputstva i razni obrasci bili su na engleskom pa ih je trebalo prevesti. Sve je to čitavno i razmatrano na sastancima koji su održavani u restoranu Arlekin, a u svemu tome zdušno su nam pomagali Peter Gut, John Leavitt iz SAD-a, te Ivo Husić i Ratko Žurić,oba iz Zagreba.

Pored razmjene mailova, nakon jednog sastanka sa Ivom Husićem u Sarajevu mnoge stvari su nam postale jasnije i odlučnije se krenulou formiranje kluba. Imali smo još jedan sastanak sa Ratkom Žurićem u Zagrebu koji nam je još više proširio vidike o rotarijanstvu.

Klub je zvanično registrovan kao Udruženje građana Rotari klub Tuzla Salinae 23. septembra 1999. godine. Za predsjednika je izabran Hajrudin Simičić, za sekretara Jugoslav Stahov, a za blagajnika Aleksandar Remetić. Nešto ranije poslana je dokumentacija u distrikt radi registracije kod Rotary Internationala.

Po pravilima Rotary Internationala klub može biti mješoviti ili samo muški odnosno ženski. Mi smo se odlučili da to bude mješoviti klub i do kraja 2001. godine imali smo 22 člana, da bi taj broj 2003. godine spao na devet sa tri potencijalna člana i dva člana koji su zbog odsustvovanja iz Tuzle zamrznuli svoje članstvo.

Naše sastanke održavali smo, i dalje ih održavamo, četvrtkom u 19:00 sati na raznim lokacijama: u Hotelu Tuzla, zatim u restoranu Arlekin, jedno kraće vrijeme Kući Plamena Mira na Slanoj banji, u Radio Kameleonu i na kraju ponovo u hotelu Tuzla, jer do danas nismo uspjeli osigurati trajan, vlastiti klupski prostor.

Na sastancima smo razmatrali tekuća pitanja, predlagali projekte i nove članove, te ih obogaćivali zanimljivim predavanjima. Samo u 2000. godini imali smo osam predavanja (Tuzla –grad?, Istina o raku, Bankarstvo tuzlanskog kantona, Bahai – nova religija, su neka od njih).

Charter ceremonija, odnosno zvanični prijem povelje o članstvu u Rotary International Distrikt 1910, obavljena je u Tuzli 2., 3. i 4. marta 2001.godine.

Svečanost je održana u hotelu Tuzla uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz zemlje i inostranstva. Prijem u veliku rotarijansku porodicu bio je velika obaveza. Od sredstava koja su nam donirana na ceremoniji osmislili smo nekoliko projekata i krenuli u njihovu realizaciju.

Najveća dostignuća u rotari djelovanju ostvarena su kroz veliki broj realiziranih projekata. Po broju i veličini realiziranih projekata, klub je postao prepoznatljiv u Distriktu i šire. Projekte smo realizirali sa klubovima iz Austrije, Holandije, Hrvatske, Francuske, Norveške, SAD, Slovenije, Škotske i, naravno, sa klubovima iz Bosne i Hercegovine.

Sa Distriktom 1910 ostvarujemo veoma dobru suradnju. Guverneri su uveli praksu da barem jednom godišnje dođu u radnu posjetu Rotary klubovima u Bosni i Hercegovini (Peter Christian Herbrich 2006./2007., Antun Hirschler 2007./2008., Wolfgang 2014./2015.)

Sa 13 rotari klubova u Bosni i Hercegovini ostvarivali smo auradnju i razmjenu informacija o radu klubova. Prema situaciji na terenu zajednički smo realizirali nekoliko projekta, naročito kada su u pitanju otklanjanje posljedica nakon vremenskih i drugih nepogoda.

Pored PET/SET seminara Klub je uspješno organizovao i dvije predsjedničke konferencije.

Od osnivanja kluba pa do danas kroz klub je prošlo 48 članova. Neki su napuštali klub zbog preseljenja u drugi grad, zbog rastućih profesionalnih obaveza. Neki od njih održavaju i dalje vezu sa klubom i svojim znanjem i umijećem pomažu prilikom realizacije projekata. Ne brinemo se za budućnost kluba, jer imamo dobru bazu u Rotaractu i Interactu.

Godišnjice su i vrijeme kada se sumira postignuto. Mi smo to posebno prikazali na stranicama koje slijede.

Ne hvalimo se, ali smo postali poznati u našem Distriktu i izvan njega po velikom broj tzv. matching grants (zajedničkih grantova). Neki će možda reći da se moglo više učiniti, ali malo je ruku, a puno onih kojima treba naša pomoć. Pored dva projekta koja se provode već nekoliko godina i po kojima smo, takođe, postali poznati (Rotarijanka), nadamo se da ćemo moći uspostaviti još jedan ili dva nova projekta koji će se odvijati u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK u Tuzli.

Naše aktivnosti prate mediji grada i kantona. Pored ovoga prisutni smo i na raznim portalima, a informacije o našem radu mogu se naći na našoj Facebook stranici ili web stranici Dikrikta 1910.

Naše služenje zajednici i dalje ćemo nastaviti provodeći slogan sadašnjeg predsjednika the Rotary Internationala Ravija Ravindrana Budi poklon svijetu.