Rotary Club Tuzla

Grad Tuzla je oduvijek bio slobodarski grad u kojem su živjeli ljudi koji su se borili za slobodu, jednakost, međusobno poštovanje i ljubav. Istina, poštenje, otvoren odnos prema svima, dobra volja i prijateljstvo, rad u korist svih, u ovom gradu su pronašli izuzetno pogodno tlo. Mijenjati, raditi na tome da imamo bolji svijet u kojem živimo, imperativ je za sve ljude ovoga grada.

Gospodin Peter Gut iz Švajcarske, predsjedavajući Komiteta Rotary International za Istočnu Evropu, proglasio je Bosnu i Hercegovinu 1998. godine za „Rotary teritoriju“. Tada je pokrenuta inicijativa da se angažuju distrikti i Rotary klubovi izvan Distrikta 1910 sa ciljem pružanja pomoć pri osnivanju klubova u Bosni i Hercegovini. Podstaknuta tom idejom, grupa građana iz Tuzle, uz pomoć gospode John Leavitta, Ive Hasića i Ratka Žarića, pripremila je potrebnu dokumentaciju i klub je zvanično registrovan kao Udruženje građana Rotary klub Tuzla Salinae, 23. septembra 1999. godine. Prvi predsjednik Kluba je bio dr. Hajrudin Simičić, profesor Univerziteta u Tuzli. Nešto ranije u Distrikt je  poslana dokumentacija radi registracije kluba kod Rotary Internationala.

Charter ceremonija, zvanični prijem povelje o članstvu u Rotary International Distrikt 1910, obavljena je u Tuzli 2., 3. i 4. marta 2001. godine. Svečanost je održana u Hotelu Tuzla uz prisustvo  mnogobrojnih gostiju iz zemlje i inostranstva.

U narednim godinama, rotarijanstvo se u Tuzli intezivno razvijalo i formirani su klubovi Tuzla Salinea, Tuzla 99 i Tuzla Leda. U svom radu mislili smo i na podmladak, tako da su u Tuzli osnovana dva Rotaract i jedan Interact klub.

Tokom proteklih 20 godina realiziran je veliki broj projekata koji su pružali pomoć razvoju zajednice u mnogim područjima. Školstvo i zdravstvo, mladi i stari, djeca sa posebnim potrebama, djeca bez roditelja, sport i kultura, poplave i klizišta, internet klubovi, sve su to oblasti u kojima je rotarijanstvo kroz djelovanje naših klubova dalo značajan doprinos u našem gradu i u okruženju.  Veliki uspjeh predstavlja i podatak da su mnogi od tih projekata i danas aktivni, da su opstali i poslije prestanka naše aktivne podrške. Naši Rotaryklubovi su podržali i pomogli osnivanje novih klubova u Srebrenici, 2006.godine, u Brčkom, 2009.g. i  Lukavacu, 2010. godine.

Sada, kada obilježavamo 20 godina od čartera, možemo sa ponosom reći da je Rotary ideja našla mjesta u našim srcima i da će sigurno još dugo živjeti među ljudima ovog grada. Ova prezentacija pokazuje samo neke od  projekata koje su članovi naših klubova realizovali u proteklom periodu sa ciljem da pomognu drugima, našoj zajednici, a time da pomognu i sami sebi.  Želimo da vam prikažemo naše aktivnosti, ali i sve međusobno poštovanje i ljubav koju je svaki član nesebično davao tokom realizacije tih projekata.