• 12
  • Feb

Lukavac dobija Centar za ranu rehabilitaciju djece sa autizmom i drugim teškoćama

Predstavnici MZ Bistarac Donji i UG „Mali svijet“ Lukavac, potpisali su 6.2.2017. godine ugovor o ustupanju prostorija područne škole Bistarac Donji na korištenje, a u svrhu otvaranja „Centra za ranu rehabilitaciju djece sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju“

Ovo je velika radost i za članove Rotari kluba Tuzla -, jer je to uspješan nastavak projekta koji je započeo i realizirao naš klub prije 7 godina.
Projekat je bio Matching Grant 65845, „Vrtić za djecu s posebnim potrebama“. Nakon velikih napora i skoro dvije godine upornog rada, osigurali smo financiranje projekta, sredstvima kluba Horten i drugih norveških rotarijanaca, Rotari Fondacije i općine Lukavac. Članovi Rotari kluba Tuzla su uložili veliki trud, mnogo osobnog vremena i financijskih sredstava da bi ovaj projekat zaživio. Bilo je velikih otpora i negativnih pokušaja da se namjenska sredstva utroše za druge potrebe. Zahvaljujući našim članovima, članicama UG „Mali svijet“, kao i tadašnjem rukovodstvu općine Lukavac, projekat je uspješno realiziran. Nakon inicijalnih sredstava koja su po projektu obezbijedili rotarijanci u iznosu od 29.825,00 US dolara, općina je dodatno uložila znatna svoja financijska sredstva.
Od početnog malog broja djece koja su koristila ovaj „Vrtić“, danas je u tretmanu oko 80-tero djece. Sa njima rade stručne osobe, od kojih su neke od osnivanja i početaka rada.
Kasnije je urađen i projekat proširenja ovog projekta i stvaranja „Centra za djecu s posebnim potrebama!.
Drago nam je da je i novo rukovodstvo općine Lukavac, prepoznalo značaj i vrijednost ovog projekta i da će se ostvariti ideja o proširenju na „Centar za djecu s posebnim potrebama“.
Veliki doprinos u realizaciji projekta dali su rotarijanci kluba Lukavac, posebno Zuhdija Hrvatović, Elvis Avdić i Amra Fatušić (ujedno predsjednica UG “Mali svijet”) sadašnji naćelnik općine Lukavac Edin Delić, koji je omogućio ovaj nastavak projekta, je također rotarijanac. Možemo biti ponosni što smo rotarijanci, i što sprovodimo ideje rotarija u praksi.

Anđelko Makar,

Cijeli članak se može pročitati na linku

http://www.lukavacki.ba/lukavac-dobija-centar-za-ranu-reha…/

rotary administrator