• 16
  • Mar

Rotary Club Tuzla i Pedagoški zavod TK podstiču mlade na međugeneracijsku solidarnost

Rotary Club Tuzla i Pedagoški zavod TK ,petu godinu, realiziraju projekt„ Podizanje svijesti kod mladih o problemima starije populacije“.

Projekt podrazumijeva natječaj za najbolje literarne i fotografske uratke učenika osnovnih i srednjih škola s područja TK, te niz predavanja  o međugeneracijskoj solidarnosti.  Predavanje prof.dr. Osmana Sinanovića, u Katoličkom školskom centru u Tuzli, ozvaničilo je početak  projekta u 2017.godine.

„Rotary Club Tuzla planira u narednom periodu obići škole, želimo razgovarati s učenicima i nastavnicima o toj temi, ali  i dati im upute vezane za  natječaj. Socijalna isključenost jedan je od najvećih problema osoba „ treće dobi“, a  ovaj projekt je jedan od  načina na koji mi iskazujemo brigu o njima“, naglasio je Samir Durmić, sekretar Rotary Club-a Tuzla.

Za doprinos projektu „ Podizanje svijesti kod mladih o problemima starije populacije“ ,  razumijevanjem  i spremnošću da doprinesu boljoj kvaliteti njihovog života, iskazanim kroz pisanu riječ i fotografije, najuspješniji učesnici natječaja će  bit i nagradjeni.Predviđene su nagrade za tri najbolja učenička rada u obje kategorije, zasebno za osnovne i srednje škole, kao i za tri škole s najmasovnijim učešćem. Nagrade će, kao i prethodnih godina, osigurati kompanija „Bingo“. „ Kao društveno odgovorna kompanija, čiji je veliki broj kupaca upravo u ovoj trećoj dobi, osjećamo potrebu da kroz ovakav projekat podstaknemo mlade da se uključe u ovu priču, kako bi svojim starijim članovima porodice, susjedima i prijateljima pružili zasluženu pažnju“,poručila je Tatjana Paunoski, rukovoditeljica Marketing službe u kompaniji „ Bingo“.

Završna manifestacija projekta planirana je za mjesec maj, kada će najuspješnijim biti i uručene nagrade.Inače, ovo je već četvrti u nizu projekata koji je u ovoj godini, u svojoj lokalnoj zajednici, pokrenuo ili već realizirao Rotary club Tuzla.

rotary administrator