Salinea

sljivik

Prije 24 godine Dr.med.Sci. Adi Rifatbegović, sa prijateljima iz Rotary kluba Tuzla Salinea došao na ideju da pozove prijatelje iz drugih klubova da se pridruže i učestvuju u tradiciji “pečenja rakije”.

Vikendica i voćnjak ušuškani na niskim obroncima Majevice su bili dovoljan razlog brojnim gostima da se upute u tu avanturu.
Naravno, rotarijanka je ime koje je dato prvim kapima koje su prokapale iz kazana, kao i bocama rakije sa aromama iz majevičkih šljivika koje su našle svoje počasno mjesto u privatnim kolekcijama širom Evrope i svijeta.

Rakija

rakijaTradicija pravljenja alkoholnih pića (https://www.tasteatlas.com/alcohol/map), pa i rakije (https://www.tasteatlas.com/rakija) je prisutna svugdje u svijetu.

Istorijski korijeni ove tradicije sežu jako daleko i rakija nije samo piće,sa svojim ukusom i mirisom, već dio društvenih rituala i jedan od elemenata našeg identiteta.
To je simbol koji je utkan u potku društva, održava naše tradicije i vrijednosti u dugom vremenskom periodu.

 

Prisutna je na svim okupljanjima, uvijek imamo par boca rakije u svojim domovima da ih podijelimo i ponudimo prijateljima u različitim prigodama.

Drevni recepti koje prenosimo kroz generacije, pokazuju majstorstvo i domaćinski ponos sa kojim pravimo ovo piće. Rakija prelazi sve granice, predstavlja most izmedju kultura i postavlja marker za domovinu rakije na područje ji Evrope.

 

 

Tradicija

Rakija igra ključnu ulogu u društvenim ritualima jer dijeljenje pića je praksa stara vijekovima, jača veze i stvara osjećaj pripadnosti zajednici.
Kada poklanjaš bocu rakije pokazuješ poštovanje i naglašavaš gest gostoprimstva.
Ponuda domaće rakije je više od običnog poklona; to je simbol ličnog napora, ponosa i duboko ukorijenjene tradicije.

 

 

Jesen

 

Jesenji festivali u mnogim kulturama slave kraj žetve i vrijeme su perioda zajedničke radosti i tradicija predaka.
Priprema za proslavljanje žetve uključuje sve, jačajući društvene veze i osiguravajući da znanje i tradicije vezane za rakiju budu prenesene kroz generacije, održavajući duh zajednice živim i ujedinjenim.

Destilacija

kazan

 

Proces destilacije i praktični postupci prenijeti kroz generacije, spaja moderne tehnike sa drevnim običajima, pokazuje otpornost i prilagodljivost naših predaka koja je istovremeno divna i poučna.
Razumijevanjem ovih praksi, ne posmatrate samo način stvaranja rakije; svjedočite očuvanju identiteta i proslavi kulturnog kontinuiteta.
Globalni uticaj na ove tradicije je neosporan, ali one opstaju i ostaju jedinstvene, odražavaju lokalnu etiku i duh lokalne zajednice.

 

Okupljanje i proslave

Okupljanje oko destilacije rakije je više od običnog susreta.
U centru pažnje je razmjena recepata i kulinarskih kombinacija, gdje svaka varijacija recepata donosi priču o generacijskoj mudrosti i porodičnom ponosu.
Učešćem, ne samo da poštujete svoje nasljeđe već i obezbjeđujete njegov opstanak. Kroz ova okupljanja, rakija prevazilazisvoju ulogu običnog pića, utjelovljujući duh jedinstva i kulturnog kontinuiteta.

Rakija u proslavama ima veću ulogu od same konzumacije, ona je simbol koji jača zajedničke veze i obilježava značajne životne prekretnice.
Tradicije poklanjanja dodatno ističu ključnu ulogu rakije u proslavama. Ova praksa, duboko ukorijenjena u gostoprimstvo i darežljivost, odražava vrijednosti koje su dragocjenosti zajednice.

 

Globalizacija

Moderne adaptacije proizvodnje i konzumacije rakije pokazuju delikatan balans između prihvatanja globalnih uticaja i čuvanja nasljeđa.
Lokalne destilerije uključuju inovativne tehnike dok istovremeno uporno poštuju stare recepte i metode.

Ovaj spoj starog i novog osigurava stabilno mjesto rakije u današnjem društvu i omogućava joj da služi kao most koji povezuje generacije.

 

 

Bolje da nestane selo nego običaji